4 maja 2014

Syrop imbirowy

Imbir w Europie używany jest jako  roślina lecznicza już od ponad 2000 lat. Imbir ze względu na swój ostry i gorący charakter jest często używany do ogrzania żołądka i w pozbyciu się dreszczy. W kuchni używamy imbiru suszonego, jako przyprawy oraz świeżego jako składnika potraw.

Z imbiru możemy w łatwy sposób przyrządzić rozgrzewający słodko-ostry syrop, idealny np. jako dodatek do piwa. lub do herbaty. Syrop imbirowy rozcieńczony w wodzie mineralnej z dodatkiem limonki rozgrzewa, odświeża, poprawia samopoczucie i pomaga przy przeziębieniach.


 Jak zrobić rozgrzewający syrop imbirowy?

Do przygotowania syropu będzie potrzebny świeży imbir. Dokładnie go myjemy, lecz nie obieramy. Przez obecność skórki syrop będzie miał intensywniejszy kolor.

Składniki:
200-250 g świeżego imbiru
1 l wody
400 g cukru
szczypta soli

  1. Posiekaj imbir na drobne paski. Możesz również zetrzeć go na grubym tarle.
  2. Do garnka dodajemy posiekany imbir, zalewamy woda, dodajemy cukier i szczyptę soli. całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  3. Syrop studzimy i przecedzamy przez gęste sitko. Przelewamy do butelki i szczelnie zamknięty przechowujemy w lodówce.
Syrop ze świeżego imbiru jest bardzo ostry i jeśli okaże się dla dla ciebie zbyt intensywny następnym razem posiekany imbir należny sparzyć wrzątkiem i gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. W ten sposób smak będzie łagodniejszy.




--- Źródła: Powyższy post został opublikowany tylko w celach informacyjnych. Zawsze(!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół i dzikich roślin oraz upewnij się czy zostały one poprawnie identyfikowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...