foto: commons.wikimedia.org |
Jasnota występuje w Europie oraz w Azji zachodniej. najlepiej rośnie na terenach zacienionych i wilgotnych. Lubi łąki i obrzeża lasu. W sprzyjających warunkach może osiągać 30 cm wysokości. Łatwo ją pomylić z Jasnotą różową (Lamium amplexicaule).
Lamium purpureum w kuchni i medycynie naturalnej
Części używane: liście, łodygi i kwiatyDziałanie: ściągające, napotne, moczopędne i przeczyszczające.
Z suszonych lub świeżych liści przyrządza się napar, który działa łagodnie przeczyszczająco. W tym celi zalej liście wrzątkiem i parz prze 10 minut. Napar ze Świeżych liści może być stosowany jako kompres lub okład łagodzący otarcia skóry oraz drobne zranienia.
Jasnota purpurowa jest bogata w żelazo, witaminy i błonnik. Można go spożywać na surowo jako dodatek do sałatek lub ugotować.
Smażona Jasnota purpurowa na maśle z cebulą i czosnkiem
Składniki:- 350 g liści i kwiatów jasnoty purpurowej, białej i różowej (każdej osobno lub w miksie)
- 60 g masła
- posiekany pęczek szczypiorku
- 2 ząbli posiekanego czosnku
- kilka gałązek posiekanego tymianku
- liście posiekane z dwóch gałązek mięty
- 1 drobno posiekana cebula
- sól i pieprz do smaku
---
Źródła:
Celtinet recipes
Path to Sustainable living
Powyższy post został opublikowany tylko w celach informacyjnych.
Zawsze(!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół i dzikich
roślin oraz upewnij się czy zostały one poprawnie identyfikowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz