Tymianek to nie tylko roślina, która idealnie sprawdza się jako przyprawa w kuchni lecz jest też używana jako roślina lecznicza. Napar ze świeżego tymianku działa wykrztuśnie, rozkurczowo i przeciwbakteryjnie.
Do przygotowania naparu będziemy potrzebować świeżego lub suszonego tymianku oraz wody. 2-3 łyżeczki tymianku gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Napar pijemy ciepły. Chociaż smak takiej herbatki jest duszący i ciężki przynosi ona szybkie rezultaty. Już po 30 minutach od wypicia udrażniają się drogi oddechowe i znacznie łagodzi się kaszel.
Wskazania:
Kaszel oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych i oskrzeli. Używamy go również w nieżycie żołądka oraz przy podrażnieniach jelit.
---
Powyższy post został opublikowany tylko w celach informacyjnych. Zawsze(!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół i dzikich roślin oraz upewnij się że zostały one poprawnie zidentyfikowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz