Z imbiru możemy w łatwy sposób przyrządzić rozgrzewający słodko-ostry syrop, idealny np. jako dodatek do piwa. lub do herbaty. Syrop imbirowy rozcieńczony w wodzie mineralnej z dodatkiem limonki rozgrzewa, odświeża, poprawia samopoczucie i pomaga przy przeziębieniach.
Jak zrobić rozgrzewający syrop imbirowy?
Do przygotowania syropu będzie potrzebny świeży imbir. Dokładnie go myjemy, lecz nie obieramy. Przez obecność skórki syrop będzie miał intensywniejszy kolor.Składniki:
200-250 g świeżego imbiru
1 l wody
400 g cukru
szczypta soli
- Posiekaj imbir na drobne paski. Możesz również zetrzeć go na grubym tarle.
- Do garnka dodajemy posiekany imbir, zalewamy woda, dodajemy cukier i szczyptę soli. całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
- Syrop studzimy i przecedzamy przez gęste sitko. Przelewamy do butelki i szczelnie zamknięty przechowujemy w lodówce.
--- Źródła: Powyższy post został opublikowany tylko w celach informacyjnych. Zawsze(!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół i dzikich roślin oraz upewnij się czy zostały one poprawnie identyfikowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz